اطلاعات الکترونیکی, الکترونیک

مقاومت الکتریکی را چگونه اندازه گیری میکنند؟ ( ۳ روش راحت )

اندازه گیری قطعات الکترونیکی یکی از مهم ترین کار هایی میباشد که شما بعنوان یک فرد ماهر در الکترونیک باید آن را به خوبی بلد باشید و بتوانید با تست قطعات خرابی آن ها را تشخیص دهید و دستگاه معیوب را تعمیر کنید. هر قطعه خود روش جدا گانه برای تست دارد که امروز میخواهیم درباره روش ها تست مقاومت که از پرکاربردترین این قطعات است بپردازیم پس تا انتهای این نوشته با ما همراه باشید.

 

مقاومت چیست

مقاومت یک قطعه الکتریکی که در برابر جریان الکترویکی مقاومت میکند و آن را به مقدار خاص و مورد نیاز مدار محدود میکند. واحد اندازه گیری مقاومت اهم میباشد و با روش های متفاوتی میتوان این قطعه را اندازه گیری کرد که در ادامه به بررسی آن می پردازیم.

 

انواع مقاومت

مقاومت به دو دسته اصلی تقسیم میشود که شامل :

  1. دیپ ( DIP ) ( خرید مقاومت دیپ به صورت تکی و عمده ) 
  2. اس ام دی ( smd ) ( خرید مقاومت اس ام دی به صورت تکی و عمده ) 

 

دیپ ( DIP ) : این نوع مقاومت ها دارای دو پایه بزرگ فلزی که قابلیت خم کردن پایه و عبور دادن پایه ها از سوراخ های برد دارند و در پشت برد به راحتی لحیم میشوند.

اس ام دی ( SMD ) : این نوع مقاومت به سطح نصبی هم معروف هستند پایه های بلندی و قابل انعطافی ندارد و پایه ریز چسبیده به بدنه دارند که روی برد توسط دستگاه متصل میشوند . مقاومت های اس ام دی بدلیل سایز و حجم بسیار کوچک خور برای طراحی برد های ریز بسیار مناسب است و باعث میشود خروجی کار بسیار کوچک تر و سبک تر باشد از این نوع مقاومت در تمامی برد های تلفن همراه استفاده میشود.

 

اندازه گیری این دو نمونه مقاومت تا 90 درصد شبیه هم میباشند ولی یکسری تفاوت های جزئی نیز دارند.

 

 

روش های اندازه گیری

مقاومت ها را به سه روش میتوان انداز گیری کرد که به صورت جدا گانه برای شما این روش ها را معرفی خواهیم کرد. اندازه گیری مقاومت الکتریکی 

 

روش اول 

اندازه گیری مقاومت یا خواندن مقدار مقاومت از روی رنگ بدنه این روش مختص مقاومت های دیپ میباشد و مقاومت های اس ام دی را از روی اعداد نوشته شده روی بدنه اندازه گیری می کنند.

 

از روی رنگ بدنه ( مقاومت های دیپ )

معمولا دور مقاومت ها یکسری رنگ کشیده شده است برای تعیین مقدار آن که به صورت نوار های 4 رنگ میباشد. و تشخیص این مقدار بسیار راحت است .

  • ابتدا مقاومت را طوری در دست بگیرید که نوار چهارم وگاها پنجم که طلایی رنگ است و فاصله بیشتری با بقیه رنگ ها دارد در سمت راست قرار گیرد.
  • از سمت چپ رنگ ها را بنویسید و زیر آن ها مطابق جدول رنگ های مقاومت اعداد هر رنگ را زیر آن بنویسید
  • عدد اول دهگان و عدد بعدی یکان میباشد
  • عدد سوم مقدار توان عدد 10 است به طور مثال عدد 3 است مینویسید 10 به توان 3
  • و در اخر دو عدد اول نوشته شده کنار هم را در عدد بتوان رسیده ضرب کنید و در صورت لزوم آن را به مگا یا کیلو تبدیل کنید.مثلا عدد اول 6 دومی 8 و سومی توان رسیده میباشد که باشید بنویسید 68*10بتوان عدد مورد نظر مثلا 3 و مقدار بدست می آید.
  • و عدد اخر تلرانس یا مقدار خطا مقاومت است که کارخونه آن را تعیین میکند به طور مثال طلایی با خطای 5 درصد است.

 

 

بیشتر بخوانید ——— 4 مولتی متر ارزان زیر 900هراز تومان ( کلیک کنید )

 

از روی عدد ( محاسبه مقاومت اس ام دی )

این مقاومت ها دارای خطای زیر 0.1 درصد و دقت بالا تولید میگردند . و دو طرف آن به راحتی روی برد متصل میشود برای نشان دادن مقدار این نمونه مقاومت روی آن اعداد سه یا چهار رقمی چاپ می شود که دو عدد اول نشان دهنده مقدار و رقم سوم ضریب آن ( 10 ، 100 و …) میباشد.

به طور مثال روی یک مقاومت نوشته شده باشد 103 به معنای :    10 ضربدر 1000 میباشد یعنی سه نشان دهنده 10 بتوان 3 است. که مقدار مقاومت میشود 10 کیلو اهم 

 

روش دوم

اهم متر یک وسیله که بین همه تعمیرکاران الکترونیک برای اندازه گیری مقاومت های الکترونیکی بسیار رایج بود ( چرا میگویم بود بهتون در ادامه توضیج خواهم داد ) ، اهم متر وسیله ی اندازه گیری مقدار مقاومت الکتریکی است که به راحتی میتوان دو سر پراب را به دو سر مقاومت متصل کرده و مقدار را روی صفحه نمایش مشاهده خواهید کرد.که بسته به نوع اهم متر میتواند آنالوگ یا عقربه باشد و یا دیجیتال به صورت عدد باشد.

اهم متر وسیله ای که فقط توانایی اندازه گیری مقاومت است که برای تعمیرات معمولا زیاد به صرفه است زیرا شما نمیتوانید بقیه قطعات را تست و اندازه گیری کنید پس بجای خرید اهم متر بهتر است یک مولتی متر تهیه کنید که اندازه گیری های بیشتری بتوانید انجام دهید. هم از لحاظ اقتصادی خرید اهم متر به صرفه نیست وکارایی زیادی ندارد رفته رفته جای خود را به مولتی متر داد.

 

 

روش سوم ( راحت ترین و بهترین روش )

برای اندازه گیری راحت و سریع مقاومت بهترین روش استفاده از یک مولتی متر است که به راحتی هر مقاومت را در هر رنج برای شما اندازه گیری کرده و به شما نمایش می دهد. برای تست مقاومت با مولتی متر کافیست سلکتور را روی نماد مقاومت بگذارید و دوپراب را به دو سر مقاومت متصل کنید به همین راحتی!!!

اگر مولتی متر شما اتورنج باشد دیگه چه بهتر میتوانید مقدار مورد نظر را روی واحد مورد نظر تنظیم کنید و به شما نشان دهد یعنی میخواهید بر حسب مگا اهم همه مقاومت ها را اندازه گیری کنید کافیست روی رنج مگا اهم تنظیم کرده واندازه گیری کنید.

و اصلا مهم نیست شما چه مولتی متری استفاده میکنید زیرا همه مولتی متر ها توانیی اندازه گیری مقاومت را دارد که یک مولتی متر 100 هزار تومانی تا چند ده میلیونی این کار را میتواند انجام دهد ولی خوب کاربرد های بیشتری به اون نمونه گرون تر اضافه شده است وگرنه در اصل ماجرا هیچ فرقی ندارد.

 

برای خرید مولتی متر هم میتوانید از بخش فروشگاهی آی سی بِست مولتیمتر های با کیفیت و قیمت مناسب را مانند انواع مولتی متر های ویکتور را به راحتی تهیه کنید.

 

  خرید انواع مقاومت های الکترونیکی با بهترین قیمت بازار 

 

جمع بندی : اگر میخواهید مقاومت را اندازه گیری کنید سه روش برای شما وجود دارد گاهی به مولتی متر دسترسی ندارید ومجبورید از روی رنگ مقدار را مشخص کنید گاهی هم رنگ روی مقاومت پاک شده است که باید از مولتی متر برای بدست اوردن مقدار استفاده کنید . ولی در کل اگر با مولتی متر اندازه گیری خود را انجام دهید  بسیار تا بسیار کار شما راحت تر ، دقیق تر و سریع تر میباشد. اندازه گیری مقاومت الکتریکی 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *